RetroTroops - Suomen Elävän Sotahistorian Yhdistys ry.

Re-enactment on USA:ssa erittäin suosittu harrastus, jonka juuret ovat Amerikan sisällissodassa. Sodan tapahtumia - molempien osapuolien näkökulmasta - esitettiin kylien ja kaupunkien juhlissa tms, pukeutuneena asianmukaisiin univormuihin ja varusteisiin, joita lähes joka talossa oli isoisien ja isosetien jäljiltä.

Vanhat univormut kuluivat aikanaan loppuun, ja näytöskäyttöön alettiin valmistaa uusiotuotanto-varusteita, ns repro- tai replicavarusteita, alkuperäisen näköisiä ja oloisia, mutta uusista materiaaleista. Harraste ja siihen liittyvä tuotanto ja myynti olivat syntyneet.

Nykyään suurimmat alan tapahtumat keräävät USA:ssa satoja ja tuhansia alan harrastajia perheineen koko viikonlopun tai lomaviikon kestäviin "taisteluihin". Suosituin aihepiiri valtameren takana on edelleen sikäläinen sisällissota,
mutta myös viime sotien re-enactment - ryhmiä on runsaasti.

Suomessa isompia/järjestäytyneitä re-enactment - ryhmiä toimii vain muutamia.
Esim. Asehistoriallinen Seura Arma Aboa Ry:n 1600-1700 -luvun karoliinitykkiryhmä, Helsingin Wanhan Waruswäen musketööriryhmä ja toiseen maailmansotaan keskittyvä RetroTroops - Suomen Elävän Sotahistorian yhdistys Ry.

Suomeen harrastus on kotiutunut viime vuosikymmenen aikana. RetroTroops sai alkunsa innokkaiden varuste- ja univormukeräilijöiden ideasta elävöittää harrastustoimintaansa yhdessä ja antaa kokoelmassa oleville aseille ja varusteille uutta käyttöä mahdollisimman todenmukaisessa ympäristössä.

Toisen maailmansodan maailmanpoliittisiin tapahtumiin ei pyritä ottamaan kantaa,
vaan tarkoitus on nähdä ja kokea sodan tapahtumat tavallisen rivisotilaan
näkökulmasta. Tähän olemme saaneet myös korvaamatonta apua keskuudessamme vielä olevilta sotiemme veteraaneilta.

Yhdistyksen alajaoksena toimii perinneammuntaa pääsääntöisesti harrastava
RT-LIVE FIRE.

Sen tarkoituksena on testata vanhoja palvelusaseita, varusteineen ja asepukuineen käytännössä.
Erilaisia aseita, valmistusmaiden ja aikakausien saatossa. Verrattuna keskenään sekä nykyajan palvelusaseisiin.

RetroTroops - Suomen Elävän Sotahistorian yhdistys ry:n perustava kokous pidettiin yhdistyksen kotipaikkakunnalla Turussa kesällä 2002 ja yhdistys merkittiin yhdistysrekisteriin saman vuoden lopulla.

Sääntöjensä mukaan "Yhdistyksen tarkoitus on edistää, kehittää ja tuoda tunnetuksi sotahistoriallista harrastustoimintaa. Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys harjoittaa tiedotustoimintaa, kerää ja tutkii sotahistoriallista materiaalia ja aineistoa ja järjestää näyttelyitä sekä luentoja."

RetroTroopsin jäsenet eivät edusta minkäänlaista poliittista aatesuuntaa sen enempää oikealle kuin vasemmallekaan. Yhdistys on ehdottomasti poliittisesti sitoutumaton. Viime sotien tapahtumat, etenkin sodan häviäjien näkökulmasta, ovat edelleen arka asia monille. Kenenkään osapuolen näkemystä ei pyritä erikseen korostamaan tai hautaamaan.

Yhdistyksen hallitus
12.6 2006 Turku

www.retrotroops.com